Internationale competitie op 26 en 27 september


Eén centimeter kan het verschil tussen winnen en verliezen betekenen. 

In het weekend van 26 september nemen tentpegging-teams uit Engeland (2), Duitsland, Israël en Nederland het tegen elkaar op tijdens een spectaculaire competitie waarbij deelnemende ruiters individueel én in teamverband in verschillende disciplines in (ren)galop sabel en lans hanteren op speciaal voor deze sport ontwikkelde doelen. Deze jaarlijkse interlandcompetitie vindt plaats op het terrein van Hippisch Centrum Muiderberg en wordt voor de vierde keer op rij door de Nederlandse Vereniging voor Bereden Wapenvaardigheden ‘Saint Georges’ georganiseerd. ‘Saint Georges’ is de enige internationale erkende Nederlandse paardensportvereniging die zich richt op het gebruik van wapens te paard in wedstrijdverband.

Britse competitiedrift

‘Tentpegging’ (ook wel bekend onder de verzamelterm ‘mounted skill at arms’) is een zeer dynamische hippische sport die tegenwoordig wereldwijd op grote schaal wordt beoefend en zijn oorsprong vindt in de vaardigheden die cavaleristen vroeger moesten beheersen om zich op het slagveld te redden. De exacte oorsprong van tentpegging als georganiseerde sport is niet geheel bekend. Algemeen wordt aangenomen dat één en ander in het midden van de 19e eeuw is ontstaan omdat Britse officieren elkaar uitdaagden om met de punt van een sabel of lans in rengalop een in de grond geslagen houten tentharing (tentpeg) te pakken. Geheel in lijn met Britse tradities is vanuit competitiedrift al snel een georganiseerde sport met complexe regels ontstaan waar in de loop van de tijd een keur aan disciplines zijn toegevoegd. De meeste disciplines zijn van oorsprong reglementaire cavalerie-oefeningen.

Militaire ruitersport. Oók voor niet-militairen

De Nederlandse Vereniging voor Bereden Wapenvaardigheden (NVBW) is in 2004 opgericht door leden van de toenmalige Napoleontische Cavalerie Vereniging die tijdens een militair historisch evenement in Engeland met deze sport in aanraking zijn gekomen. Standplaats van de NVWB is Hippisch Centrum Muiderberg (HCM) waar de leden van Saint Georges al acht jaar een gastvrij onderkomen genieten. In tegenstelling tot de meeste verenigingen met een militaire achtergrond, is de NVBW ook toegankelijk voor niet-militairen. Vanwege de veiligheidsrisico’s komen alleen gevorderde ruiters die de capaciteit hebben het militair ruiterbewijs te halen in aanmerking voor het lidmaatschap. Veiligheid en paardenwelzijn staan bij de NVBW voorop. Nieuwe leden en aspirant leden oefenen daarom eerst met houten stokken in plaats van scherpe wapens. De NVBW telt momenteel 25 actieve leden.

Geschikte paarden

HCM-eigenaar en NVBW bestuurslid Arjen de Jong verzorgt tijdens de oefeningen van Saint Georges de meeste rijlessen; “Waar het de paarden betreft zoeken wel zoveel mogelijk een combinatie van een temperamentvol, maar niet schrikachtig paard. Je moet bijvoorbeeld vanuit stilstand in volle galop met je sabel een houten plankje uit de grond rijden. Daarvoor moet de ruiter ver over de hals van het paard buigen. Je wilt dus bij voorkeur gretige paarden die wel rust in het hoofd hebben, anders wordt het al snel te onvoorspelbaar”. Arjen legt uit waarom de sport ongeschikt is voor onzekere ruiters: “We rijden met scherpe wapens en paarden zijn nu eenmaal onvoorspelbare dieren. Als ruiter moet je kalm de situatie volledig onder controle hebben. Ook als het paard schrikt of een onverwachte beweging maakt.

Eeuwige roem

De interlandcompetitie vindt plaats op zaterdag 26 en zondag 27 september. Aan de competitie nemen één team uit Israël, één team uit Duitsland, twee teams uit Engeland en het NL-team van de NVBW deel. Ieder team bestaat uit 4 ruiters. De paarden die tijdens de competitie worden ingezet zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de stallen van HCM. Inzet van de competitie zijn, naast eeuwige roem, een eretrofee voor het winnende team en rozetten voor individuele prestaties. Het belooft een spannende competitie te worden; De deelnemende ruiters doen nauwelijks voor elkaar onder op disciplines waarbij het verschil van één centimeter of een fractie van een seconde het verschil tussen winnen en verliezen kan betekenen.

Wedstrijdprogramma

Op zaterdag (aanvang 13:15 uur) worden de volgende competitieonderdelen gereden:

‘Tentpeggen met sabel’ (individueel én in sectie) en ‘ringsteken + tentpeg’ met sabel.

De competitiedag word besloten met het onderdeel ‘sinaasappels klieven + tentpeg’ met sabel.

Op zondag (aanvang 10:00 uur) komen de ‘tentpeggen met lans’ (individueel én in sectie) en ‘ringsteken + tentpeg’ met lans aan bod. De interland wordt afgesloten met het koningsonderdeel ‘Sabel-Lans-Revolver’. Een parcours met sprongen, steekdoelen, ballonnen die stukgeschoten moeten worden en ringsteken + een tentpeg. Aansluitend vindt de prijsuitreiking en sluitingsceremonie plaats.

Kijk voor meer informatie op Facebook: NVBW Saint Georges