About


NVBW ‘Saint Georges’

De Nederlandse Vereniging voor Bereden Wapenvaardigheid ‘Saint Georges’ is de eerste en enige Nederlandse vereniging die zich richt op het gebruik van de wapens sabel, lans en revolver door ruiters in wedstrijdverband. De hedendaagse bereden wapenvaardigheid vloeit voort uit de behendigheidsoefeningen die militaire ruiters zich ooit met enige regelmaat moesten getroosten omwille van hun overlevingskans op het slagveld.

Bereden wapenvaardigheid als sport bestaat in Engeland al sinds de negentiende eeuw en wordt daarbuiten momenteel hoegenaamd uitsluitend bedreven in de landen waar de Engelsen ooit de macht in handen hadden, waaronder Australie, India, Israel, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika

Twee onderdelen

De sport kent twee onderdelen: Mounted Skill-at-Arms en Tentpegging. Bij beide onderdelen verzamelt de ruiter punten door enige (vaste) doelen te raken en daarbij de juiste stijl in acht te nemen. Bij Mounted Skill-at-Arms moet de ruiter een parcours rijden en alle wapens gebruiken, waarbij hij zijn paard ook over enkele hindernissen moet laten springen. Bij Tentpegging rijden één of meerdere ruiters parallel aan elkaar of achter elkaar over een rechte lijn waarbij ze met de sabel of de lans kleine, staande objecten in de grond moeten raken.

Vereniging

De vereniging is op 25 januari 2004 opgericht. Een aantal leden is militair. De overige leden hebben geen relatie met de krijgsmacht. Voor alle leden geldt dat ze voldoende bekwaam zijn als ruiter. Bereden Wapenvaardigheid is in verband met het welzijn en de veiligheid van de deelnemende ruiters, hun paarden, de toeschouwers en derden niet bedoeld voor mensen die willen leren paardrijden, maar is uitsluitend bedoeld voor ervaren ruiters die zich willen bekwamen in het gebruik van enkele traditionele wapens te paard.